Jabłka zapiekane pod kruszonką

Pora na pierwszy wpis z serii kulinarnej! :-) Po udanym sezonie jabłkowym jabłka królują na moim stole. Bardzo lubię te owoce, zwłaszcza gdy pochodzą z lokalnej hodowli. Do zjedzenia na świeżo najsmaczniejsze są te soczyste i lekko winne, do przetworów natomiast wybieram kwaśne i cierpkie. Dziś postanowiłam zabrać się za przygotowanie deseru. I właściwie nie byłoby w nim nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że receptura pochodzi z książki kucharskiej napisanej specjalnie dla dzieci. Jak się domyślacie przygotowanie potrawy jest dziecinnie proste i trwa krótką chwilę. Aż ciężko uwierzyć, że ten błyskawiczny deser tak wybornie smakuje. Gorąco polecam :-)

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 duże jabłka

 

Przesiej mąkę. Dodaj do niej cukier, masło i wszystko ugniataj, aż powstanie krucha i dość sypka masa. Jabłka obierz i pokrój w plasterki, a następnie rozłóż je w formie wysmarowanej masłem. Całość przykryj kruszonką. Tak przygotowane ciasto piecz w temp. 190 °C przez 15 min., po czym zmniejsz temp. do 180 °C i piecz kolejne 20 min.

Smacznego!

 

Podobne artykuły
leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *