Jabłka zapiekane pod kruszonką
Pora na pierwszy wpis z serii kulinarnej! 🙂 Po udanym sezonie jabłkowym jabłka królują na moim stole. Bardzo lubię te owoce, zwłaszcza gdy pochodzą z lokalnej hodowli. Do zjedzenia na świeżo najsmaczniejsze są te soczyste i lekko winne, do przetworów natomiast wybieram kwaśne i cierpkie. Dziś postanowiłam zabrać się za przygotowanie deseru. I właściwie nie byłoby w nim nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że receptura pochodzi z książki kucharskiej napisanej specjalnie dla dzieci. Jak się domyślacie przygotowanie potrawy jest dziecinnie proste i trwa krótką chwilę. Aż ciężko uwierzyć, że ten błyskawiczny deser tak wybornie smakuje. Gorąco polecam 🙂
Składniki:
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 2 duże jabłka
Przesiej mąkę. Dodaj do niej cukier, masło i wszystko ugniataj, aż powstanie krucha i dość sypka masa. Jabłka obierz i pokrój w plasterki, a następnie rozłóż je w formie wysmarowanej masłem. Całość przykryj kruszonką. Tak przygotowane ciasto piecz w temp. 190 °C przez 15 min., po czym zmniejsz temp. do 180 °C i piecz kolejne 20 min.
Smacznego!